Scholen

What’s Appening: de ingang om cyberpesten op school aan te pakken

Leerlingen versturen berichtjes via WhatsApp, posten foto’s op Instagram en liken van alles op Facebook. Vriendschappen worden online onderhouden, maar ook ruzies worden daar uitgevochten. En hoewel we ze waarschuwen dat ze voorzichtig moeten zijn met wat ze online zetten, gaat het toch regelmatig mis.

Pesten is een probleem van alle tijden, digitaal pesten het probleem van deze tijd. Als docenten willen we onze leerlingen beschermen en begeleiden. We willen ze helpen, om zowel offline als online sterk in hun schoenen te staan, maar we zoeken nog naar een ingang om thema’s als cyberpesten en social mediagedrag bespreekbaar te maken. Verandering begint bij bewustwording. Met ‘What’s Appening?’ brengt u het bewustwordingsproces op gang.

Jeugdroman ‘What’s Appening?’
De jeugdroman vertelt het verhaal van Thijs, een sociale en populaire jongen die van de ene op de andere dag het slachtoffer wordt van digitaal pesten. De hele school praat over hem en ook thuis wordt hij achtervolgd door bedreigingen en nare opmerkingen. WhatsApp en social media beheersen zijn hele leven. Terwijl iedereen veilig vanachter een beeldscherm op ‘like’ klikt, ziet niemand Thijs z’n verdriet en wordt zijn wanhoop steeds groter. Moniek zou het graag voor hem opnemen, maar weet niet waar ze moet beginnen. Bovendien heeft ze genoeg aan haar eigen problemen en onzekerheden. Gelukkig is er Jochem, waarbij ze online haar verhaal kwijt kan…

De jeugdroman is geschreven voor lezers van ca. 11 t/m 14 jaar. ‘What’s Appening?’ is zowel in het Nederlands als in het Engels verkrijgbaar en zowel als paperback als ePub uitgebracht.

Lespakket

Het gelijknamige lespakket biedt verwerkingsopdrachten bij het boek, maar bovenal een diversiteit aan bewustwordingsmateriaal. De opdrachten zijn niet belerend, maar dagen leerlingen uit een eigen mening te vormen en met elkaar in gesprek te gaan over netiquette en sociaal (media)gedrag. Het materiaal is zo opgebouwd, dat het als lessenreeks kan worden ingezet, maar ook als tussendoortje. Het is niet jaarlaag- of niveaugebonden en daardoor inzetbaar van ca. groep 8 tot klas 3. Net als het boek is ook het lespakket in het Engels verkrijgbaar. Een aanrader voor scholen met TTO!

Musical

Op verzoek van leerlingen is er ook een musical van het boek verschenen. Het script is gebaseerd op 19 spelers, maar kan met meer of minder spelers (10 – 25) worden uitgevoerd. In de voorstelling wordt gebruik gemaakt van vooraf opgenomen filmpjes. De musical telt 5 liedjes, waarbij nieuwe tekst op bestaande melodieën is gezet. Geschikt als project in de onderbouw van het voortgezet onderwijs, maar ook als (afsluiting)musical in groep 8!

Stichting Safe School

De Stichting Safe School ontwikkelde een gelijknamig 1-daags programma voor scholen. Dit programma bestaat uit een theatervoorstelling, Safe Talk, workshops en een feestelijke afsluiting. Voor meer informatie kijkt u op www.stichtingsafeschool.nl

Prijzen

Paperback ‘What’s Appening?’ (NL) € 9,95
Paperback ‘What’s Appening?’ (EN) € 9,95
ePub ‘What’s Appening?’ (NL) € 5,95
ePub ‘What’s Appening?’ (EN) € 5,95
Musical (script + CD met geluidsbestanden) € 75,00
Lespakket ‘What’s Appening?’ gratis*
Poster A2 ‘What’s Appening?’ gratis**
Poster A2 ‘Pestverdriet’ gratis**

Alle bovengenoemde prijzen zijn incl. BTW en excl. verzendkosten.

 

*  Het lespakket wordt bij afname van min. 25 boeken en/of het 1-daagse Safe School Programma gratis ter beschikking gesteld en is niet los verkrijgbaar.

** Bij bestelling t/m 9 boeken betaalt u voor de posters slechts verzendkosten (€ 4,95). Bij bestelling vanaf 10 boeken worden de posters gratis mee verzonden. Geeft u het even bij uw bestelling aan indien u posters wenst te ontvangen.

 

Korting

Voor bestellingen vanaf 25 exemplaren geldt een korting van 10% en ontvangt u bovendien het gratis lespakket.